За какво ни е математиката?

math lessonsВие ще кажете: “За какво ще ми е нужна тази математика”. Тя ни улесни да разгадаваме ежедневни проблеми.

Помислете колко пъти на ден се срещате със задачи?

Събуждате се, гледате към стения часовник и на него – числа и цифри. Докато пиете от питието си рано сутрин, решавате да пуснете любимата си телевизионна програма, посягате за дистанционното и отново цифри. Ядете и решавате да се обадите на познат, с който днес имате среща. Вземате смартфона, който е препълнен с числа – телефонни номера, платки и чипове (А ако я нямаше математиката, дали ще има телефони?). Гледате отново стения часовник – има необходимото време. Искате да отидете на пазар. Правите списък на продуктите, които ще закупите и смятате, точно колко финанси ще е наложително да носите.

Ще карате кола днес или ще се возите в градските автобуси, ще общувате чрез лаптоп, може да играете на игри и т.н. През деня ще Ви е наложително непрекъснато да смятате и вземате решение за различни по естество задачи по математика без даже да го помисляте, тъй като математиката е навсякъде и във всичко. Математиката е като въздуха. Светът ни не би съществувал с липса на числа. Основно благодарение на нея се подобряват всички технологии и науки. Благодарение на математиката имаме мобилни телефони, леки коли, компютри и всякъкви джунджурийки, които ни помагат или забавляват.

Това е мили дечица и възрастни, не харесвате или харесвате – без математика не бихме могли. Харесвайте математиката – задачи обвързани с движение, пари, време, геометрия, работа, дати и някои други задачи ни готвят за трудностите в живота. Дори и да не я обичате, не я отписвайте изцяло.

Някой може да зададе въпрос “но как да я разбера тази математика при положение, че всичко е много сложно?”.

Тренирайте. За да сте добри в даден спорт е хубаво да тренирате, същото е и в математиката. С практика се образуват пътечки в мозъка (връзки между невроните), използващ умът ни. Пресмятайки даден тип задача вие изграждате пътечка, която утъпквате с всяко подобно решение и всеки следващ път би ви било по-лесно.

Разгледайте сайта ни: уроци по математика